SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tluszcz w organizmie

Czy chodziło Ci o: "tłuszcz w organizmie"?

  • Produkty z grupy tak zwanych spalaczy tłuszczu z reguły nie opierają się o 2 – 3 składniki, a o nawet 2 – 3 razy więcej. Wiele bowiem wskazuje na to, że związki charakterystyczne dla tych preparatów najlepiej działają w kooperacji. Ich najwyższą efektywność zaobserwować można głównie, kiedy zapewniona jest do tego odpowiednia dieta oraz aktywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3021 Data: 2022-01-12 09:21:20
  • Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4120 Data: 2020-05-01 13:01:19
  • Czy kobiety powinny trenować ramiona?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Trening siłowy kobiet nieco różni się od typowego treningu mężczyzn, ze względu na inne priorytety, co do korekcji wyglądu sylwetki. Panowie bardziej skupiają się na górnej części ciała, natomiast kobiety dużo chętniej podejmują aktywność ukierunkowaną na rozwój i kształtowanie dolnych partii. Sytuacja ta sprawia, że przestają one wykonywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21174 Data: 2017-10-14 06:37:02
  • Wstępne analizy sugerują, że nadwaga i otyłość wpływają na większe ryzyko zakażenia koronawirusem i cięższy przebieg choroby. U osób otyłych nieustannie mamy do czynienia z przewlekle toczącym się stanem zapalnym w organizmie, co przekłada się na obniżenie sprawności funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby otyłe, u których wskaźnik masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7553 Data: 2020-03-29 13:13:17
  • Anabolizm to procesy syntezy, czyli z elementów prostych powstają bardziej skomplikowane. Tak tworzone są np. mięśnie, enzymy, hormony, ciała odpornościowe. Wbrew obiegowym opiniom, to iż dana substancja ma działanie anaboliczne, wcale nie oznacza, iż musi mieć coś wspólnego ze sterydami anaboliczno-androgennymi.  Tempo syntezy białek w grupie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9905 Data: 2020-08-01 11:10:58
  • Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5111 Data: 2017-06-30 09:18:27
  • Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5065 Data: 2017-09-29 09:17:32
  • Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1986 Data: 2021-11-25 21:09:25
  • Wpływ diety wysokobiałkowej na florę bakteryjną jelit

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1679 Data: 2021-11-21 15:58:40
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2003 Data: 2017-04-20 08:08:25
  • Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych.  Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2482 Data: 2020-11-01 13:05:40
  • SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1441 Data: 2021-03-22 09:24:07
  • Dietetyczne białkowe chipsy - jakie chipsy na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1408 Data: 2023-03-01 06:31:41
  • Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3618 Data: 2018-12-04 08:48:25
  • Nadwaga , Odchudzanie, Tycie, co jak i dlaczego.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, pomyslalem ze moze przyda sie niektorym troche informacji, lato odchudzanie, mysle ze temat na czasie :) Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie skutecznego sposobu [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-04-22 15:34:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • NADWAGA I OTYLOSC

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, znalazlem fajny artykulik nie wiem czy byl ale napewno wart przeczytania --------------------------------------------- Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 5039 Data: 2004-11-10 13:40:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mity o zdrowym jedzeniu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mity o zdrowym jedzeniu Mit 1: Współczesna medycyna Światowa Organizacja Zdrowia przebadała 2600 osób skarżących się na układ krwionośny. Osoby te zobowiązano, by przez 10 lat odżywiały się według zaleceń współczesnej medycyny, m.in. zalecano pacjentom zastąpić tłuszcz zwierzęcy tłuszczem roślinnym. Po upływie tego czasu podzielono pacjentów na [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 3389 Data: 2009-11-19 21:19:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mity o zdrowym jedzeniu2

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mity o zdrowym jedzeniu Mit 1: Współczesna medycyna Światowa Organizacja Zdrowia przebadała 2600 osób skarżących się na układ krwionośny. Osoby te zobowiązano, by przez 10 lat odżywiały się według zaleceń współczesnej medycyny, m.in. zalecano pacjentom zastąpić tłuszcz zwierzęcy tłuszczem roślinnym. Po upływie tego czasu podzielono pacjentów na [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 2243 Data: 2009-11-19 21:19:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Recepta na zastrzyk energii

    Temat
    Suplementacja

    Recepta na zastrzyk energii Jazda na rowerze to pasja mojego życia. Codziennie po pracy wskakuję na swoją "maszynę" i w trasę. Nic nie sprawia mi większej przyjemności niż kilkudziesięciominutowy wysiłek. Niestety coraz częściej bywają dni kiedy brakuje mi "mocy" i w połowie zamierzonego dystansu myślę o powrocie do domu. Co się dzieje!? Przecież, [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 10382 Data: 2008-04-14 15:02:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pojedyncze pytania Juniora vol. 9

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Witam. Dzisiaj czytając pewien artykuł napotkałem się na stwierdzenie ,,podstawowy tłuszcz w organizmie który wynosi 2-5 % ,, czyli jeżeli zejdziemy poniżej 5 to coś się stanie ? to każda miara tłuszczu powyżej 5 % to zapasowy tak ? chodzi o to, ze organizm potrzebuje pewne rezerwy tkanki tluszczowej do prawidlowego funkcjonowania

    Odpowiedzi: 5927 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-11-23 10:54:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)